Pretekajte ako profesionál! 7 tipov ako na to

 Existuje niekoľko jednoduchých chýb, ktorých sa športovci v deň pretekov často dopúšťajú.

Rozhodli sme sa preto zostaviť tento malý zoznam, ktorý vám pomôže v prípravách na vaše ďalšie preteky a aby ste si v deň pretekov, nespravili na štarte zbytočnú hanbu :) 

1. NIEKOĽKO DNÍ PRED ZÁVODOM SI ROZLOŽTE ZÁVODNÚ SÚPRAVU A SKONTROLUJTE VÁŠ BICYKEL.
Znie to ako samozrejmosť, ale vďaka dôslednej kontrole budete mať VŠETKO, čo potrebujete, a budete si istí, že ste na nič nezabudli. Odporúčame si rozložiť všetky potrebné veci na samostatné kôpky podľa jednotlivých športov v poradí v akom pôjdu v deň závodov. Konkrétne na plávanie, bicykel a beh, vrátane výživy. Zoberte si svoj zoznam (ideálne spísaný na papieri). Potom si vizuálne prejdite zoznamom a naučte sa naspamäť všetko, čo budete potrebovať pre každú disciplínu. Znie to hlúpo, ale verte nám pred závodom a počas závodu sa to oceníte.

Nezabudnite na váš bicykel, umyte si ho! Čistý bicykel je vizitka každého jazdca. Skontrolujte všetko, najmä pneumatiky, brzdy a namažte si reťaz (špinavá reťaz vás môže stáť 9 wattov navyše).

2. RAŇAJKUJTE AKO PROFESIONÁL.
"Čo by som mal jesť pred pretekmi?"

Určite si často kladiete túto otázku. Naša odpoveď je vždy rovnaká – raňajkujte to čo by ste normálne zjedli pred dlhým tréningom. V zásade je to jednoduché, nejedzte nič, čo by ste normálne nejedli. Kŕče počas závodu je niečo, čo naozaj nechceme. Preto konzumujte len overené potraviny :)

3. POZNAJTE SVOJU TRASU A POČET KÔL.
Vždy nás zarazí, keď ľudia hovoria, že zablúdili alebo si spravili kolečko navyše. Všetci sme sme možno zažili situáciu, keď organizátori pretekov nie úplne jasne prezentovali trať. V konečnom dôsledku je ale našou zodpovednosťou vedieť, kam ideme.

Preštudujte si profil pretekárskej trate a niekoľkokrát si v mysli prejdite každú časť. Zistite si počet kôl pre každú sekciu. Verte nám – pomýlite sa v tom poslednom kole a budete sa cítiť zle. Nerobte zbytočne tú nováčikovskú chybu.


4. T1 A T2 AKO PROFESIONÁL.
Depo je štvrtá disciplína triatlonu. Závod vám nevyhrá ale dokáže vám ho prehrať. Veľa športovcov tu zbytočne stráca čas. Napríklad sa naučte svoje pretekárske číslo, ak môžete, napíšte si ho na zápästie čiernym perom (v zápale pretekov je ľahké zabudnúť).

Okrem toho, že viete, v ktorom stojane v depe sa nachádza váš bicykel na orientáciu po plávaní a cyklistickej časti, použite NEHYBNÉ statické orientačné body, ktoré vás nasmerujú k vášmu miestu (napr. strom, lampa a pod.) Prázde a plné depo je dosť veľký rozdiel :)

Rovnako vám odporúčame, aby ste si v mysli niekoľkokrát prešli pohyb v depe. Jeho vstup aj výstup, aby ste sa rýchlo dostali dovnútra a von a nestrácali tak zbytočné sekundy.

5. MAJTE PLÁN A DRŽTE SA HO.
Neprepaľujte! Športovci sú častokrát nadšení a jednoducho idú príliš tvrdo alebo začnú brať ohľad na iných športovcov. Nerobte to, môžu byť lepší ako vy, alebo v štafete alebo robia rovnakú chybu a prepaľujú úvod. Držte sa svojho tempa, srdcového tepu a výkonu, ktorý ste nacvičili v tréningu, a nastavili si na preteky.

6. SPRÁVNE SA HYDRATUJTE A NEZABÚDAJTE NA PALIVO.
Nezáleží na tom, ako ste fit, ak zabúdate hydratovať, pôjdete pomalšie, to je vedecký fakt. Naša rada je vypiť minimálne 750 ml vody a elektrolytov na každú hodinu pretekov na bicykli a prijímať tekutiny na každej občerstvovacej stanici počas behu. Existuje množstvo energetických doplnkov, ktoré vám môžu doplniť energiu na pretekoch. Najlepšia rada je, že to, čo ste konzumovali na tréningu, konzumujte aj na pretekoch. V deň pretekov opäť NIČ nové. 

7. INTERAKCIA S DAVOM.
Teraz nehovoríme, aby zastavili a spravili si selfie s fanúšikmi :) ale usmievajte sa, poďakujte organizátorom (najmä dobrovoľníkom!) a deťom popri trati. Je to maličkosť, ale verte nám, že to dáva obrovskú dávku energie a prispieva k podpore podujatia.