Čo je to indoor cyklistika?

Indoorová cyklistika je akýkoľvek typ indoorového cvičenia, ktoré sa zameriava na kruhové otáčanie pedálov.

Môže zahŕňať veľmi odlišne vyzerajúce vybavenie, napríklad pedálové systémy pod stolom, cyklistické valce, rotopedy alebo vnútorné cyklistické trenažéry.

Ak chcete mať prehľad o indoor cyklistike, pozrime sa na najobľúbenejšie formy vybavenia! Pre každý indoor cyklistický systém platí, že čím viac sa podobá reálnemu zážitku z exteriéru, tým užitočnejší a efektívnejší bude váš tréning. V nasledujúcom článku sme všetky cyklistické systémy rozdelili do dvoch kategórií.

Vnútorná cyklistika porovnateľná s vonkajšou cyklistikou

Cyklistické trenažéry

Domáce cyklistické trenažéry sú zariadenia, ktoré sa pripájajú k zadnému kolesu (alebo namiesto zadného kolesa) skutočného bicykla a poskytujú odpor, ktorý simuluje jazdu do kopca, alebo proti vetru. Inteligentné trenažéry sú podkategóriou vnútorných trenažérov, ktoré majú vo vnútri počítač a dokážu využiť jeho výpočtový výkon na dôslednú reprodukciu pocitu šliapania proti prirodzenému odporu. Inteligentné trenažéry je možné pripojiť aj k softvéru na simuláciu jazdy a TV a vytvoriť tak virtuálny zážitok z jazdy.

kickr_core_hero

Rotopedy

Existujú aj rotopedy, ktoré odvádzajú obzvlášť dobrú prácu pri replikovaní zážitku z jazdy. Napríklad KICKR BIKE od Wahoo dokonale simuluje jazdu na bicykli a má simulované profily radenia skutočných bicyklov. Vďaka výpočtovému výkonu a konektivite inteligentného trénera posúva softvér na simuláciu jazdy, ako je Zwift a SYSTM Training App, na ďalšiu úroveň realizmu.

Valce

Valce sú tréningová pomôcka za sebou idúcich odpružených valcov používaných v spojení so skutočným outdoorovým bicyklom. Zabezpečujú priamy kontakt s kolesami bicykla, pričom držia bicykel mierne nad zemou, kým cylista šliape do pedálov. Počas jazdy dochádza ku kolísaniu zo strany na stranu, preto chce jazda na valcoch určitý cvik.

Vnútorné cyklistické systémy neporovnateľné s vonkajšou cyklistikou

Väčšina rotopedov

Mnohé rotopedy neposkytujú taký zážitok ako skutočná outdoorová cyklistika. Často majú vzpriamené alebo naklonené polohy tela, ktoré nie sú podobné vonkajšiemu šlapaniu do pedálov. Ich systémy odporu môžu zahŕňať fyzický blok, ktorý ťahá zotrvačník, takže odpor nie je reálny. Namiesto pocitu, že šlapete do kopca alebo proti vetru, máte pocit, že šlapete so zabrzdenými kolesami.

Stolná cyklistika

Niektoré stolové cyklistické prístroje nemajú vôbec žiadny odpor. Aj keď sú zlepšením oproti nehybnému sedeniu pri stole, na základe polohy tela a pocitu z jazdy, sotva pripomínajú vonkajšiu cyklistiku.

Jazdite s najlepším vybavením

Existuje veľa možností vybavenia pre začínajúcich indoor cyklistov. Odporúčame vyskúšať všetky dostupné možnosti, pretože kvalita jazdy a prístrojov je rozličná. Dokonca aj ľudia, ktorí nesúťažia, a baví ich cyklistika nájdu motiváciu a zábavu pri používaní inteligentného trenažéra napojeného na systém simulujúci jazdu, ako je napríklad Zwift.