Ako si vybrať neopren?

Či už si plavec amatér, profesionál, nadšenec plávania na otvorenej vode alebo triatlonista, určite si si kládol otázku, aký plavecký neoprén vybrať?

V ponuke máme množstvo plaveckých neoprenov, od základných modelov za 190Eur po vrcholové triedy za 600Eur. Ako si ale vybrať ten správny? Poďme si povedať o základných vlastnostiach.

Hrúbka a vztlak 

Od hrúbky neoprenu vo väčšine prípadov závisí aj vztlak. Čím je váš neoprén hrubší, tým má väčší vztlak a naopak, s tenšou verziou je vztlak nižší.

Pokiaľ ste zdatný plavec, odporúčame čo najtenší neopren. Tenšie neopreny sa pohybujú v rozmedzí 1 - 3 mm. Pri takto tenkých neoprenoch zabúdate, že vôbec nejaký neopren máte oblečený a rovnako by vás nemal žiadno obmedzovať pri pohybe.

Zlatá stredná cesta môže byť neopren o hrúbke okolo 3 - 5 mm. Hrubší neopren má väčší vztlak a tým pádom vám odpustí slabšiu plaveckú techniku. No aj pri hrubšej vrstve je potrebné zachovať dostatočnú flexibilitu.

8622f93c87584393a71020d232d064ba-0001

Jednoduché obliekanie a rýchle vyzliekanie

Nikto z nás nechce strácať čas. Obvzlášť na pretekoch v depe pri prechode z vody na bicykel. Každá sekunda je v tomto prípade cenná a môže vás stáť pekné umiestnenie. Naše neopreny majú prispôsobené manženty na jednoduché a rýchle obliekanie a vyzliekanie neoprenu. Rovnako sú vybavené kvalitným zipsom, ktorý vás určite nezdrží.

Zone3-Nov18-036JamesMitchell-BA6T2069

Flexibilita

Veľmi podstatnou vlastnosťou neoprenu je jeho flexibilita. Je veľmi dôležité aby vás neopren neobmedzoval pri plávaní. Zamerajte sa na flexibilitu ramien, od ktorej sa odvíja správny záber rukou. Niektoré naše neopreny sú dokonca prispôsobené na plávanie štýlom prsia. Tieto neopreny majú špeciálnu úpravu na nohách, aby ste mohli vykonať pohodlne kop do strany.

Zone_3_Vanquish_Detail5863

Ako si teda vybrať ten správny neopren? 

Určite dajte na rady a recenzie skúsených športovcov. Naše neopreny sú testované vrcholovými triatlonistami a rozhodne patria medzi obľúbené značky na trhu. Rovnako je veľmi dobré pozrieť na recenzie odborných médií, napríklad magazínu 220 Triathlon, kde je väčšina našich neoprénov otestovaná a popísaná.

Držíme palce pri výbere, no nepochybujeme, že s akýmkoľvek naším neoprenom neurobíte krok vedľa :)