Káva a jej vplyv pri športe

Aký môže mať vplyv káva na telo pred behom, triatlonom alebo tréningom?

Milujete aj vy svoju rannú šálku kávy? Z každej strany vás ale obklopujú informácie, ako káva dehydratuje telo a máte obavu o nededotatok tekutín, napríklad počas závodu? Mali by ste teda ráno v deň preteku alebo ťažkého tréningu kávu vynechať, aby vaše telo zostalo hydratované a dosiahli svoj výkon?

Celkom často sa stretávame s touto otázkou :) V TRIEXE sme veľký kávopiči a rovnako sa aj my teším na svoju rannú kávu z mnohých dôvodov – skvelá chuť, ranný rituál a „nakopnutie“ do náročného dňa. Mali by sme ale tento rituál prerušiť v deň preteku? Našťastie, odpoveď znie NIE!

Najprv vyhovoríme mýtus o dehydratácii. Pri pravidelnej konzumácii a v miernom množstve (pozri nižšie) nevedie kofeínová káva k dehydratácii ani nadmernej strate moču, a preto sa môže započítať do celkovej potreby tekutín.

coffee-g1c14acbad_1920

A čo teraz výkonnostné výhody kofeínu? Desiatky štúdií preukázali výkonnostné výhody konzumácie kofeínu u športovcov, vrátane nižšej RPE (miera vnímanej námahy), zlepšeného vytrvalostného výkonu a zlepšenej koncentrácie na výkon.

Existujú však aj nevýhody. Kofeín môže pôsobiť ako G.I. stimulant, a zatiaľ čo väčšina triatlonistov je rada, že má pred pretekmi pravidelnú toaletu, nadmerná konzumácia kofeínu (z predpretekovej kávy a/alebo doplnkov výživy s kofeínom počas pretekov) môže viesť k obávaným následkom, ako je hnačka alebo nervozita.

Čo robiť? Naše odporúčanie je začať znížením obvyklého príjmu kofeínu na polovicu ráno na pretekoch. Menšia dávka kofeínu ako je vaša zvyčajná, spojená s normálnym vzrušením pred pretekmi, by mala viesť k požadovanej bdelosti a celkovo dobrej situácii na pretekoch. Samozrejme, každý jednotlivec reaguje inak, takže overte si reakciu tela na pretekoch na začiatku sezóny a upravujte podľa výsledkov, kým nezistíte, čo vám najlepšie vyhovuje.

Koľko kávy je v poriadku vypiť?

Za mierne množstvo sa považuje 3–6 mg na kilogram telesnej hmotnosti. To znamená, že pre triatlonista s hmotnosťou 80 kg by mohol vypiť približne 240 – 480 mg kofeínu. Triatlonista s hmotnosťou 60 kg mohol vypiť 180 – 360 mg. Pre porovnanie, jedna šálka kávy obsahuje v priemere 100 – 150 mg kofeínu.

V TRIEXE sme sa vám rozhodli ponúknuť kvalitnú výberovú kávu, ktorú si sami pražíme. Kávové zrná dovážame priamo z Brazílie, ktorá je považovaná za najlepšiu oblasť pre pestovanie kávy. Zároveň tak podporujeme miestnych farmárov, ktorých sme naozaj starostlivo vyberali. Naša káva sa pestuje v oblasti Minas Gerais v nadmorskej výške 1100 m.n.m. Jej chuťový profil sa opiera o tmavú čokoládu, karamel a oriešky. Ideálna na väčšinu spôsobov prípravy :) Vyskúšajte našu kávu, ktorá vám vyčarí úsmev na tvári :) Našu kávu nájdete tu: https://www.triex.sk/kava/