Čo je to triatlon?

Triatlon je jedným z najnáročnejších a najkomplexnejších športových podujatí, ktoré sa dá prežiť. Kombinuje tri odlišné disciplíny - plávanie, cyklistiku a beh - do jedného celku, ktorý vyžaduje od svojich účastníkov nielen fyzickú, ale aj psychickú vytrvalosť a schopnosť zvládnuť náročné prekážky.

Plávanie, prvá disciplína triatlonu, sa zvyčajne odohráva v otvorenej vode, ako sú jazerá, rieky alebo more. Účastníci sú nútení preplávať určenú vzdialenosť, ktorá sa zvyčajne pohybuje medzi 750 až 1500 metrov. Pre mnohých účastníkov triatlonu je plávanie najnáročnejšou disciplínou, pretože vyžaduje dobrú znalosť techniky plávania.

mens_vanquishx_wetsuit_WS22MVAN101_lifestyle_image_8

Po dokončení plávania nasleduje cyklistická časť, ktorá sa zvyčajne odohráva na uzavretých cyklistických tratiach. Pretekári musia prekonať určenú vzdialenosť na bicykli, ktorá sa zvyčajne pohybuje od 20 do 40 kilometrov. Cyklistická časť triatlonu vyžaduje od účastníkov vytrvalosť a schopnosť zvládnuť stúpania a zrázy, ktoré sa môžu vyskytnúť na trati.

Zone3-bike-Nov2020-JamesMitchell-5204

Poslednou disciplínou triatlonu je beh, ktorý sa zvyčajne odohráva na asfaltových povrchoch a tratiach. Účastníci musia dokončiť určenú vzdialenosť, ktorá sa zvyčajne pohybuje od 5 do 10 kilometrov. Beh je poslednou disciplínou triatlonu a často je to najťažšia časť pretekov. Po plávaní a cyklistike sú nohy účastníkov unavené a prekonávanie vzdialenosti behom vyžaduje odolnosť a vytrvalosť.

Zone3_JM_JM319776

Celkový čas, ktorý účastníci triatlonu potrebujú na dokončenie pretekov, sa skladá z času, ktorý strávia v každej disciplíne a času, ktorý potrebujú na prechod medzi nimi. Prechod medzi disciplínami sa nazýva depo T1 (z plávania na cyklistiku) a depo T2 (z cyklistiky na beh). Depo sa považuje za štvrtú disciplínu triatlonu. Preteky vám nevyhrá, no zbytočné zdražnie v depe vás môže stáť dobrý výsledok.

Teóriu už odvládate tak rýchlo do praxe! Všetko potrebné vybavenie nájdete na našich stránkach :)